Özel yazılım yapan firmalar adından da anlaşılacağı gibi kostümize ve kişiye, ihtiyaçlara, gereksinimlere ve hedeflere yönelik yazılım yapabilen ve üretebilen firmalardır. Bilgi teknolojisinin içerisindeki en önemli alt sektörlerden birisi yazılımdır. Yazılım ve bu alana yönelik yapılan gelişim süreçleri ülkeler açısından da önem arz etmektedir. Ekonomik açıdan tüm segmentlerde kullanılabilir olması ve katma değerinin yüksek olmasından kaynaklı günümüzde küresel pazarı en hızlı gelişen endüstridir. Çağımızda gelişmekte olan ülkeler dahi yazılım endüstrisinde yapılan gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip etmekte, kendilerine en uygun olan programları çıkarlarını göz önünde bulundurarak kullanmaktadır. Yazılım sektöründe gerekli literatür taramaları yapıldığı takdir de öncü ülkelerin Hindistan, İsrail ve İrlanda olduğu görülebilmektedir. Türkiye’de ise bu durum ikinci öncüler yani orta segment niteliğinde olarak değerlendirilmiş ve gelişime açıklığı gözler önüne serilmiştir. Bu kuramın saptanması ise Türkiye’deki etkinliğin, stratejik gelişim modelleri göz önüne alınarak yapılmıştır.
Son 20 yıllık süreç ele alındığında bilgi ve iletişim teknolojilerinde, yazılımın ne denli büyük ve kritik öneme sahip olduğu araştırmalar tarafından görülebilmektedir. Özel yazılım yapan firmaların önemi de bu sebeple her geçen yıl artmaktadır. Bilişimciler tarafından entelektüel bir üretim faaliyeti olarak tanımlanan yazılım sektörü, bilgi ekonomisinin tamamını içerisinde barındıran tek sektör olarak saptanmaktadır. Aynı zamanda son birkaç yılın verileri incelendiğinde bu alan üzerinde ciddi maliyetler ayrılarak inovasyonuna katkıda bulunulduğu da ortaya çıkarılabilecek sonuçlardan birisidir. Bunun sebebi ise yazılım ürünlerinin ve hizmetlerinin iş veya sosyal yaşamın bütüncül parçasını oluşturuyor olmasıdır. Kullanıldığı her alanda da sağlamış olduğu verimlilik ve etkinliği artırıcı özellik göstermesi ise tercih edilme sebeplerinden birisidir.
Yazılım, devletler için casusluk veya bilgi güvenliği için önem arz ederken, ülke içerisinde bulunan ölçek fark etmeksizin tüm firmalar için de zamandan tasarruf sağlaması, gerçekleştirilecek işlemlerin kolay bir şekilde yapılabilmesi, bilgi kirliliğinden ve kalabalıklığından korunulması için önemlidir. Ayrıca yazılım alanında yapılan yatırımların işletmelere sürdürülebilirlik getirdiği saptanmaktadır. Dünya geneline bakıldığı takdirde çağ değişiklikleriyle birlikte artık sanayi toplumundan çıkıldığı ve bilgi toplumuna geçildiği görülebilmektedir. Bunun sebebinin sanayi alanında top noktaya gelinmesiyle birlikte artık bu sanayi toplulukları için bilginin stratejik bir unsur olduğu araştırmacılar tarafından özellikle vurgulanmaktadır.
Özel yazılım yapan şirketler ise Türkiye içerisinde değerlendirilecek olursa gün geçtikçe artmaktadır. Fakat bu kurulan yazılım alanında hizmet veren özel yazılım yapan firmaların kaçının yetkin ve donanımlı ekiplerden oluşturulduğu tam olarak saptanamamaktadır. Sonuç olarak hizmet alanınıza eklemiş olduğunuz bir proje için en donanımlı ve işinin ehli yazılımcılarla çalışmanın sizlere avantaj sağlayacağı düşünülmektedir. 2013 yılında yazılım sektöründe gözlemlediğimiz eksiklikleri ve açıklıkları gidermek adına CodeLab yazılım laboratuvarlarını kurarak alanında seçkin ve tecrübeli freelance tasarımcılarla, geliştiricilerle ve yazılım uzmanlarıyla çalışmaya başlamış bulunmaktayız.
Özel yazılım şirketleri genel tabiriyle, müşterileri için onların istekleri ve beklentilerini göz önünde bulundurarak projelerini yapan firmalardır. Örneğin; müşterileri için web sitesi üreten, kurumsal özel yazılım yapan, bireysel özel yazılım yapan veya mobil uygulama geliştiren işletmelerdir. “En İyi Yazılım Şirketi” adlı blog makalemizi okumak için lütfen linke tıklayınız.
80’li yılların ikinci yarısından itibaren bilişim sektörüne duyulan ilgiyle birlikte yazılım sektörünün ortaya çıktığı ve zaman içerisinde hızlı ve erişilebilir bir gelişim gösterdiği görülebilmektedir. 1962 yılında Fritz Machlup, tarafından bilginin üretilmesinin ve erişilebilirliğinin büyük bir değere sahip olabileceğinin vurgulanmasıyla birlikte Amerika’da bilgi sektörüne dair yeni türetilen meslekler ve bilgi enstitüleri kurulmaya başlanmıştır. 1969 yılında ise Peter F. Drucker’ın bilgiye yönelik yaptığı açıklamaların ardından işletmeler için stratejik bir kırılma noktası olduğu benimsenmiştir. 1970’li yıllarda ise Batı da yaşanan ekonomik çöküntüler ve bunalımlar sonucunda, seri üretime yönelik birikimlerin ve düzenlemelerinin sonuna gelindiğinin çanları çalarken, yeniden yapılanmaların gerçekleşme zamanının geldiği öne sürülmüştür. 80’li yılların başında önemli kararlar alınarak sanayiye ve işletmelere yönelik bilgi teknolojilerinin kullanımına geçilmesiyle yeniden diriliş dönemleri yaşanmıştır. Neo-Liberal iktisat politikalarıyla birlikte yürütülen iletişim ve bilgi teknoloji politikaları o yıllarda istihdamı artırmış olup ekonomik açıdan tekrardan kalkınma imkânı sağlamıştır.
Yazılım sektörünün var oluşuyla birlikte günümüz koşulları değerlendirildiğinde özel yazılım projeleri herkes için tasarlanıp yapılabilmektedir. Bu noktada CodeLab yazılım ve tasarım uzmanlarının önemli bir kriter olarak gördükleri nokta müşteri niteliğindeki firmaların yaptırmak istedikleri yazılım projelerine yönelik istikrarlı tutum sağlamaları ve yeterli bütçeye sahip olabilmeleridir. Gerisini CodeLab firmasında faaliyet gösteren uzman ve alanında tecrübeleri bulunan ekip arkadaşlarımız tarafından kaliteli ve titizlikle gerçekleştirilmektedir.
Özel yazılım ajansları müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda ajans faliyetleri yürütürler. Bu tür yazılım ajansları kostümize diğer tabiriyle kişiye ve firmaya özel tasarım ve yazılım hizmeti verebilirler. Bunun için önemli olan firmaların daha önceden yazılım projeleri geliştirmiş olmasıdır. Daha önceden geliştirdiği projeleri sunabilen ve firmaya veya kişiye özel bir projelendirme yapabilen ajansların seçimi bu noktada doğru olacaktır. Özel yazılım ajansları kişiye ve firmaya özel hizmetler ile ciddi anlamda verimli çalışmalar sunabilir. Bu noktada çalışılacak ajans seçimi oldukça önemlidir. Doğru bir planlama ve projelendirme ile projeler güncel teknoloji ve teknikler kullanılarak hayata geçirildiğinde, hedef kitle tarafından erişilebilen, tasarımı dikkat çekici, beğenilen ve kullanıcı dostu projeleri hayata geçirmek mümkündür. Bu noktada özel yazılım firmaları web tasarımı, özel yazılım geliştirme, mobil uygulama, dijital pazarlama gibi alanlarda oldukça geniş bir yelpazede hizmet verebilmektedirler. Bu noktada da Codelab olarak A'dan Z'ye dijital projeleriniz ile ilgili özelleştirilmiş veya hazır paket çözümleri sizlere sunabiliriz. Siz de bizimle bu sayfa üzerinden iletişime geçerek aklınızdaki projeyi hayata geçirebilirsiniz.
En iyi özel yazılım firmaları daha geliştirdikleri proje ve yazılımlar sayesinde rahatlıkla anlaşılabilir. Bunun yanı sıra geliştirdikleri projeleri detaylı bir şekilde anlatabilen veya sunabilen firmalar bu konuda deneyimli sayılmaktadırlar. Aynı zamanda daha önceden büyük ve orta ölçekli projeler geliştirmiş firmalar da geliştirdikleri projenin boyutuyla alakalı olarak "en iyi" sıfatını alabilmektedir. Tabiki de bir firmanın en iyi olması için toplumun veya bu alandaki grubun o firmayı bu şekilde tanımlıyor olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra varsa kazanılan ödüller de bunun göstergesi olabilmektedir. En iyi yazılım şirketleri sınıfında aslında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise müşteri memnuniyetidir diyebiliriz. Çalıştıkları müşterileri veya çalıştıkları projedeki proje sahipleri ve paydaşları A'dan Z'ye memnun edebilen yazılım firmaları bu kategoride değerlendirilebilmektedir.
Özel yazılım firmaları web projeleri için bir çok hizmeti vrebilmektedirler. Kısaca bahsedecek olur isek bir web sitesi ile ilgili her aşamada özel yazılım yapan firmalar destek verebilmektedirler. Bu noktada tasarımdan, kullanılacak teknolojilere, kullanılan teknolojilerden veritabanı yapısına, projenin kapsamına ve satış sonrası desteğe kadar bir çok alanda bu şirketler sorumluluk alabilmektedirler. Bu noktada da çalışılacak firmanın bünyesinde bulunan veya anlaşmalı olduğu uzmanlar oldukça önemlidir. Eğer bir firma alanında uzman kişiler veya tecrübeli geliştiriciler ile çalışıyor ise çok daha profesyonel ve ilgi çekici projeleri hayata geçirebilir demektir. Bu noktada da çalışılacak firma seçiminde acele edilmemeli ve çalışılacak firmaların portföyleri araştırılarak ilerlenmelidir.
Web projelerinde neler yapıldığı kısaca şu şekildedir;
Mobil uygulama yapım süreçleri ile ilgili de özel yazılım yapan şirketler oldukça geniş bir yelpazede hizmet verebilmektedirler. Mobil uygulama tasarımından, mobil uygulama back-end ve front-end desteğine, kullanılacak RestAPI ve veritabanı kurulumlarından, webView ve hybrit sayfalara, bakım ve destek hizmetinden, satış sonrası desteğe kadar birçok alanda hizmet verilebilmektedir. Bu noktada mobil uygulama yaptıracak kişiler çalışılacak firmaları dikkatli bir şekilde seçmelilerdir. Buradaki bir diğer önemli konu da yapılacak mobil uygulamanın tipinin belirlenmesidir. Mobil uygulamalar genel olarak 2 tipte değerlendirilmektedirler. Bunlar hybrit(hibrit) uygulama ve native(yerel) uygulamalardır. Bu iki tipteki uygulamanında bazı farklılıkları bulunmaktadır. En önemli farklılık kısaca native uygulamaların platforma özel kodlamalar ile yapılmasıdır. Yani native bir uygulama yapılmak isteniyorsa projenin ana kodları android telefonlar veya ios telefonlar için özel olarak kodlanmaktadır. Hibrit uygulamar ise kısaca yansıtma uygulamalarıdır diyebiliriz. Yani hibrit uygulamalar arka tarafta görsel olarak bir web sitesini kullanır iken native uygulamalar ise bunun tam tersi durumdadır. Bu sebeple bir mobil uygulama yaptırılmak isteniyor ise bu noktada uygulama tipi seçimi önemlidir. Uygulama tipi seçimindeki en önemli unsurlardan birisi de proje yapımındaki bütçedir. Native uygulamalar hibrit uygulamalara nazaran çok daha fazla emek ve bütçe gereksinimi duyulan uygulamalardır. Bu sebeple özel yazılım yapacak firma bu uygulama tipi seçimini dikkatli bir şekilde yapmalıdır.
Fiyatlar firmadan firmaya oldukça değişkenlik gösterebilen bir unsurdur. Fiyatlar belirlenirken en önemli kriterler yazılım yaptıracak firmanın veya kişilerin beklentileri ve almak istedikleri hizmet başlıklarıdır. burada ne kadar geniş kapsamlı bir proje yapılmak isteniyorsa fiyatlarda aynı oranda artabilmektedir. Bu noktada da firmaların veya yazılım yaptırmak isteyen kişilerin ne istediklerini net bir şekilde belirlemeleri gerekmektedir. Bu noktada da codelab olarak belli bir adam x gün maliyeti baz alınarak oluşturulacak proje fiyatlanmaktadır.
İstanbul, İzmir ve Ankara illerimizi nüfus yoğunluğu bakımından en yoğun iller olması bakımından bu noktada yazılım sektöründe alanında uzman kişilerin daha fazla bulunduğu iller olması nedeniyle bu iller yazılım konusunda daha çok tercih edilen iller konumundadır. Tabii ki de daha doğu illerde de alanında uzman kişiler bulunmaktadır fakat destek bakımından büyük metropoller yazılım konusunda alternatiflerin daha fazla olduğu illerdir bu noktada da yazılım geliştirme konusunda Türkiye'nin önde gelen illeri bu 3 ilimizdir.
Kurumsal bir proje yaptırmak için kurumsal projeler geliştirmiş yazılım ajansları veya şirketleri ile çalışılması gerekmektedir. Bu noktada firmalar daha önce geliştirdikleri kurumsal projeler doğrultusunda yaptırmak istediğiniz projeler konusunda destek olabilmektedirler. Bu noktada bir firma ile çalışılmaya karar verildiğinde hemen karar verilmemeli ve çalışılacak firmanın daha önce kurumsal projeler geliştirip geliştirilmediği sorgulanmalıdır. Bu sorgulamanın neticesinde eğer firma bu konuda sizi tatmin edici projeler sunabiliyor veya yeterli ölçekte detaylandırılmış bir projeyi size sunabiliyor ise çalışılması düşünülmelidir. Bu noktada codelab olarak kurumsal proje desteği verebilmekteyiz. Siz de hemen bu sayfa üzerinden bizimle iletişime geçerek kurumsal projeler yaptırabilirsiniz.
Web tasarım, özel yazılım, mobil uygulama, seo hizmeti, teknik destek, dijital pazarlama gibi başlıklar konusunda sizlere Codelab olarak sınırsız hizmetler sunabiliriz. Tek yapmanız gereken bu sayfa üzerinden iletişim bilgilerini girmeniz ve bize ulaşmanız. Bize ulaşmanız halinde en geç yarım saat içerisinde sizlerle iletişime geçiyor olacağız. Codelab olarak öncelikle ihtiyaçlarınızı çıkartıyoruz ardından da aklınızdaki projeleri hayata geçirebilmek için hangi teknikleri ve yöntemleri kullanacağımıza sizinle beraber karar vererek bir yol haritası çıkartıyoruz. Ardında da tüm şartlar oluşturulduktan ve onaylandıktan sonra projenizi yapmaya başlıyoruz.
Özel yazılım firmalarının, kişilere ve firmalara sağlamış olduğu birçok avantajları bulunmaktadır. Hızlı gelişim çağında olmanın yazılım sektöründe de ek hizmet alanları oluşturduğu görülebilmektedir. Bunun yanı sıra projelerinizi emanet ettiğiniz ekibin veya ekiplerin yeterli donanıma, bilgi birikimine ve tecrübeye sahip, alanlarında uzman kişilerden oluşması da sizlerin kaliteli ve verimli hizmet alabilmeniz açısından önem arz etmektedir. CodeLab uzman ekiplerimizle özel yazılım projeleriniz için iş ortaklıkları kurduğunuz takdirde firmanız için avantajları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Müşterilerimizin istekleri ve beklentileri üzerine geliştirdiğimiz projelerimizde ihtiyaca göre çeşitli programlama dilleri veya yazılımlar uzman ekiplerimizce kararlaştırılıp seçilmektedir. Bu hususta özel talepleriniz doğrultusunda da program kullanımı yapılabilmektedir. Genel olarak özel yazılım için kullanılan programlar ve yazılım dilleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
1990’lı yılların ortalarında ABD ekonomisinin kalkınmasıyla birlikte yüksek büyüme oranları, düşük enflasyon ve düşük işsizlik değerlerinin yeni tekno-ekonomik bir paradigma oluşturduğu tarih incelemelerinde görülmektedir. Farklı paradigmalara bağlı olan yeni ekonomide üretim tesislerinin ve maddi üretimin artık yerini bilgi ve hizmet alanının aldığı incelenmektedir. 1980’lerde başlayan bilişim sektörünün emekleme adımları, 10 yıllık kısa bir süre içerisinde hareketlenerek ikinci adım olan gelişim dönemine geçiş yapmıştır. Bununla birlikte günümüzde hala gelişim evresinde devam eden yazılım sektörü, ülkemizde de birçok küçük büyük yazılım şirketleri tarafından yapılmaktadır. Bilişim sektöründe faaliyet gösteren yazılım firmaları ile projeler yapmak isteyen firmaların olası bir risk faktörüyle karşı karşıya kalmadan çözüm önerileri bulabilmeleri için dikkat etmeleri gereken hususlar başlıca şunlardır;
Hizmet almak istediğiniz alana yönelik yazılım yapan şirketlerden hizmet alırken başlıca bu hususlara dikkat etmeniz zaman kaybı yaşamamanıza ve kaliteli bir hizmet alımı yapmanıza yardımcı olacaktır. CodeLab ekibinde faaliyet gösteren tüm ekip arkadaşlarımız özenle seçilmiş olup gelişime açık, yenilikçi, hızlı çözüm önerileri sunabilen, alanlarıyla ilgili donanımlı ve yeterli tecrübeye sahip yazılımcılardan, tasarımcılardan ve teknik ekipten oluşmaktadır. CodeLab firmasının diğer hizmetlerine dair bilgi edinmek veya hizmet alımı yapmak için lütfen iletişime geçiniz.
Mobil uygulama geliştirme aşamaları başlıca maddeler halinde şu şekildedir;
CodeLab da özel yazılım süreçleri kısaca sıralandığında şu şekildedir;
"Özel Yazılım Yapan Şirketler, Proje Geliştiren Firmalar ve Ajanslar"
Özel Yazılım Yapan Şirketler ve Firmalar - CodeLab